Ta hand om dina kängor och stövlar

Bra kängor eller stövlar är en förutsättning för en lyckad jakt. Men oavsett hur bra kvalitet det är på dina skodon kommer de inte att hålla särskilt länge om du inte tar hand om dem. Om du å andra sidan vårdar dina kängor och stövlar kommer de att ge mycket tillbaka till dig.

Hösten är jaktsäsong, och det innebär att det krävs bra skodon. Även om det inte är så kallt, för att vara höst, kommer fötterna snabbt att bli kalla när man står stilla, exempelvis när man står på pass. Skorna måste dessutom stå emot väta, för våta fötter blir kalla på nolltid.

Sköt om dina kängorVandrarkängor

Ett par bra kängor blir bara skönare ju längre du använder dem. Därför är det viktigt att du tar hand om dem, så att de håller längre. När du har använt kängorna på jakt, gör på följande sätt:

  • Rengör skorna utvändigt med ljummet vatten och borste eller svamp.
  • Om kängorna har iläggssulor, ta ut dem och torka dem separat.
  • Torka skorna med tidningspapper invändigt, och byt papper ofta om de är väldigt fuktiga invändigt.
  • När du inte använder kängorna kan du fylla dem invändigt med hårt packat tidningspapper. Det rätar ut eventuella veck på kängorna. Förvara skorna mörkt, torrt och inte i närheten av en värmekälla.

Läderskor ska impregneras regelbundet. De behöver fett som återfuktar lädret och gör det mjukt, och vax som ger en yta som stöter bort smuts och vatten. Alla material kan dock inte impregneras på detta sätt. Till skor i nubuck eller gore-tex bör du använda spray.

Ta hand om dina gummistövlar

I våtmarker är det bästa att använda ett par bra gummistövlar, från exempelvis Härkila eller Le Chameau. Även stövlar bör rengöras, med såpa eller tvål, efter användning. Det finns speciella sprayer för gummi som gör stövlarna mer smutsavvisande.