Så ska du tänka när du köper fjällstuga

Att ha en egen fjällstuga är en dröm för många. Innan du förverkligar drömmen är det bra att göra en budget och räkna på kostnaderna. Du behöver också ansöka om ett lånelöfte innan du börjar buda.

Drömmer du om att köpa en fjällstuga? Innan du börjar kolla efter den perfekta fjällstugan kan det vara bra att tänka på alla kostnader som tillkommer och om du kan få lån. Det är också bra att spara ihop till en kontantinsats innan du ska köpa. När du har den är nästa steg att ansöka om lånelöfte. Att ansöka om lånelöfte från Nordax är ett bra alternativ. De anpassar lånet efter din situation och förmåga. När du har fått ett lånelöfte vet du hur mycket din fjällstuga maximalt kan kosta. Det är väldigt bra att ha lånelöftet innan du börjar buda för att inte hamna i en situation där du vunnit ett bud men inte får något lån.

Ta med fjällstugan i månadsbudgeten

När du ska köpa en stuga är det bra att ta med dessa kostnader i din budget och gör en budget innan du köper. Det är enkelt att drömma om en fjällstuga utan att riktigt ha räknat på vad det kommer kosta. I din budget måste du komma ihåg att förutom lånet lägga in driftkostnaderna för stugan, allt från sophämtning till försäkringar. Om du vill köpa en fjällstuga i ett attraktiv område kan du hyra ut den till andra när du inte själv är där. Om du har möjlighet att hyra ut stugan påverkas din ekonomiska kalkyl positivt. Intäkterna från uthyrningen kanske kan täcka alla månadskostnader för stugan vilket vore väldigt bra.

Hyr en stuga först

Innan du köper ett eget fritidshus kan det vara bra att hyra en stuga för att se om det verkligen är det du vill ha. Kommer du orka med alla praktiska saker som ligger på dig som stugägare? Du kanske har en annan bostad som du också måste ta hand om.

Fördelar med att köpa en fjällstuga:

  • Du får ett andra hem.
  • Billigare semester.
  • Möjlighet till extrainkomst genom uthyrning.
  • Kan ha din utrustning på plats hela tiden.
  • Chans att stugans värde ökar.