Så överlever du i skogen

Nu när sommaren kommer är det många som ger sig ut i skogen, på promenader eller för att plocka bär och svamp. När du är ute och går i områden man inte känner till kan det hända att du går vilse, och därför finns det vissa saker som det är viktigt att ha med sig i händelse av att du inte skulle hitta hem igen.

Innan man ger sig ut i skogen finns det några saker att tänka på: polisen uppmanar alla svampplockare och andra som ska ut i skogen att ta med en laddad mobiltelefon för att kunna kontakta någon om du skulle gå vilse. Dessutom är det bra att klä sig i färgglada kläder, det gör det lättare för andra att hitta dig om du skulle gå vilse. Sen ska du också ta med dig vätska och mat så att du klarar dig. När blodsockret börjar sjunka fattar du sämre beslut och får svårare att tänka klart. Det finns också en hel del som går att äta i skogen, till exempel bär, svampar och andra växter. Se bara till att du bara äter de svampar du vet inte är giftiga.

Saker att ta med

Innan du ger dig ut i skogen är det bra att packa ner vissa saker i ryggsäcken, ifall att du inte skulle hitta tillbaka utan bli kvar i skogen längre än planerat. Stormkök eller vattenreningstabletter är bra att ha med sig för att kunna rena vatten och dricka. Vattnet i Sverige går att dricka som det är, om det är rinnande. Men om du inte skulle hitta något rinnande vatten, utan bara stillastående, är det bra med vattenreningstabletter eller stormkök så att du kan koka vattnet.

Det är också bra att ha med sig tändstickor så att du kan göra upp en eld och hålla värmen, vatten, någonting att äta, gärna någonting sött för att få upp blodsockret och varma kläder. Även om det är varmt på dagarna så sjunker temperaturen snabbt på natten. Barn som går vilse brukar man försöka lära några saker:

  • Att krama ett träd. Då stannar barnet på samma plats och är lättare att hitta.
  • Hänga upp någonting i trädet som syns bra.
  • Att blåsa i en visselpipa så att man lättare kan höra barnet.