Jaga med kikare i Höga kusten

Höga kusten marknadsförs allt oftare som ett bra och exotiskt ställe att bedriva jakt på. Ändå är jakten vid Höga kusten inte lika kommersialiserad som i till exempel Jämtland. Bara i Ångermanland finns det närmare 130 naturreservat, vissa mer utforskade än andra. Många ser gärna en ökad naturturism, och wildlife – ett slags safari där man snarare jagar med kikare –  har blivit populärt.

Att Sveriges natur har blivit intressant bland internationella turister är mycket roligt. Folk vallfärdar hit för fisket och jakten, eller helt enkelt för att njuta av en riktigt spännande naturupplevelse. Även svenska turister vandrar norrut för att uppleva den fantastiska faunan och naturen. Att förbereda sig med bra jaktkläder är nödvändigt, oavsett om du tänker använda kikare eller gevär. Detta för att jaktkläder är camouflerade på ett sätt som är anpassade efter djurens ögon – inte efter människans.

Både älskade, och mindre älskade djur

Mårdhunden må se intressant ut men sprider mycket sjukdomar.

Eftersom Höga kusten är ett så stort område varierar det mycket i vilka djur man kan stöta på i vildmarken. Älg, lodjur och skogshare är några av de mest populära däggdjuren i området. Men även mårdhunden verkar ha rotat sig i västra Norrland och sprider sig söderut, att betrakta som ett skadedjur då den sprider sjukdomar. Såhär säger sr.se om mårdhunden:

”Mårdhunden, som påminner om en brun lurvig tvättbjörn, betraktas i Sverige som ett skadedjur. Den kan sprida livshotande sjukdomar, och är också ett hot mot fåglar och groddjur. Mårdhunden har invandrat från Finland där den är vanlig och i Sverige finns den främst i Norrbotten och Västerbotten men sprider sig söderut. För att kunna stoppa utbredningen av mårdhundar ska alla iakttagelser av mårdhundar rapporteras till Mårdhundsprojektet.”

Charterturister vallfärdar till Höga kusten för att äventyra i vildmarken, skriver allehanda.se. För att ta reda på vilka spännande sevärdheter och områden du kan besöka rekommenderas hogakusten.com.