Att välja den perfekta fiskebåten

Sportfiske är en av Sveriges största fritidssysselsättningar. Med sportfiske menas att fisket är för nöjes skull och till största delen för egen konsumtion. Det är också ett avkopplande sätt att vistas på sjön och i naturen.

Det finns många olika sorters sportfiske och roligast blir det om båten är rätt anpassad för fisket som ska utövas. Den som trollar släpar ett drag efter en båt, vilken lämpligtvis drivs av en motor. Om fisket ska bedrivas i små eller mindre stora sjöar är en styrpulpetbåt på cirka 4-5 meter med öppna ytor och tyst fyrtaktsmotor att föredra. På större sjöar och i kustbandet rekommenderas en båt från runt 6 meter och uppåt, gärna en WA (Walkaround) för att kunna röra sig runt i båten. Vid spinnfiske, då ett drag kastas med hjälp av kastspö, gäller samma båttyp som vid trollingfiske. Sportfiskaren som vill ägna sig åt prickskyttefiske eller vertikaljiggning gör det bäst med en liten smidig båt på 3,5 till 5 meter, gärna med elmotor. Den här typen av fiske innebär att ett ekolod lokaliserar fisken och en jigg släpas långsamt strax över botten.

fiskebåt och måsarFiskebåten

Här finns mängder av märken och modeller att välja bland. Designen varierar men det är få som lägger pengar på en båt enkom avsedd för fiske. Det är istället vanligare att köpa en båt med de rätta egenskaperna hos till exempel Ryds, för att ha glädje av den till annat än fiske. En anpassad fiskebåt har ofta färdiga lösningar som fästen för fiskeutrustning, spöhållare, fästen för elmotor samt kastdäck. Somliga har också svängbara fiskestolar för extra komfort.

Att tänka på före köpet

Det kan vara bra att tänka till lite extra före köpet så att det verkligen blir rätt båt. Det är också en fördel att ha en kostnadsbudget där till exempel drivmedel, vinterförvaring, försäkringar och eventuella hamnavgifter bör ingå. Vid själva valet av båt, om det ska vara en ren fiskebåt, är följande viktigt:

  • Båten bör vara robust. Den ska hålla länge.
  • Den ska vara mycket lätt att manövrera, gärna med minimal svängradie.
  • Båten bör ha tillräckligt med spöhållare.
  • Finns det ytor att kasta från? Svängradie?
  • Finns det förvaring för fisk och utrustning?

För många är fiske ett sätt att leva och fiskebåtar har fått en egen nisch. I Sverige används traditionellt styrpulpetbåtar och mindre modeller fungerar utmärkt till de flesta typer av fiske.