Du vet säkert vad som blev årets julklapp. Men vet du vad som utsågs till årets begagnade julklapp? Eftersom du kan läsa om det på den här sajten kan du säkert gissa att det är något som har med jakt eller friluftsliv att göra.
Varje år utser Handelns utredningsinstitut årets julklapp. I år blev det elcykeln, vilket bl.a. DI skriver om här. Men sedan några år tillbaka utses också årets begagnade julklapp. Bakom denna titel står sajten Blocket, som nog inte är okänd för någon. Till skillnad från årets julklapp, som är en gåva som Handelns utredningsinstitut tycker ligger rätt i tiden, utgår Blocket från statistik över vilka kategorier som har ökat mest under året.
Årets begagnade julklapp 2017 är vandringsutrustning. Kategorin Camping & Friluftsliv ökade antalet sidvisningar med tolv procent jämfört med föregående år. Allra mest ökade sökningarna på orden tält, kängor och ryggsäck. Även Expressen uppmärksammar året begagnade julklapp här.
Friluftsliv är trendigt
Att intresset för begagnade friluftsprylar har ökat speglar en trend i samhället. Fler och fler upptäcker att naturen är det perfekta stället att stressa av, och inte ens om man bor mitt i någon av de svenska storstäderna har man särskilt långt till en vandringsled, ett skidspår eller en sjö där man kan paddla eller åka långfärdsskridskor.
Blocket har gjort en undersökning, där två av tre tillfrågade säger att de kan tänka sig att köpa begagnad utrustning för friluftsliv. Att intresset ökar innebär också att priserna går upp, men det är fortfarande betydligt dyrare att köpa begagnad utrustning än att välja ny. Det gäller inte minst om man väljer märken som Härkila, Arc’teryx, Norrøna, Kättermusen eller Fjällräven. Letar du efter ett Hilleberg-tält får du dock vara beredd på att ett begagnat tält i bra skick kommer att kosta mer än ett nytt fjälltält av godkänd kvalitet.